banner_over_mosterd

De collectie
Een mosterdverzameling, klinkt raar en niet alledaags. Van kindsbeen af heb ik een zwak voor mosterd, ik eet het nu nog bijna dagelijks. Food paring (welke mosterd bij welk gerecht) is voor mij bijna een noodzaak geworden. Ik zweer bijvoorbeeld met de gewone Devos&Lemmens bij rode kool. De gewone, graan en Dijon mosterdsoorten behoren tot mijn favorieten, ik heb het minder begrepen op allerhande 'assemblages'.

In 2013 dacht ik bij mezelf: waarom geen verzameling opstarten? En zo geschiedde het! Huismerken (Delhaize, Carrefour,..) maken geen deel uit van de collectie want anders wordt het bijna onbegonnen werk om alles te verzamelen. Ook knijpflessen en andere plastiek verpakkingen laat ik links liggen. De collectie bestaat enkel uit volle potten! Op deze website wil ik je zoveel mogelijk informatie aanbieden betreffende mosterd.

Heb je nog tips of bezit je enkele rariteiten? Laat het me dan zeker weten (hans@degroenetente.be)

div035
Geschiedenis
Zowel de oude Grieken als de Romeinen kenden mosterd. De Grieken vanaf de 4e eeuw voor Christus alleen als geneesmiddel. De Romeinen beschreven de mosterdbereiding in de eerste eeuw na Christus.
In de Middeleeuwen werd voor het eerst over mosterd geschreven in de tijd van Karel de Grote. De Franse stad Dijon had in de 13e eeuw na Chr. een monopolie op mosterd.
Mosterd was zeer geliefd aan het pauselijk hof in Avignon. Paus Johannes XXII benoemde zijn neef tot "Grand Moutardier du Pape" ("Grote mosterdmaker van de Paus").
div034
Mosterdzaad
De mosterdplant is een kleine eenjarige plant met gele bloemen, het wordt vaak verward met koolzaad waar het erg op lijkt en ook nauw verwant aan is. Mosterdzaadjes zijn ongeveer 0,5 tot 1 mm groot.

Er bestaan verschillende soorten mosterdzaad:
Gele mosterd (Sinapis alba), een plant uit de familie der kruisbloemen, afkomstig uit Zuid-Europa.
Zwarte mosterd (Brassica nigra), eveneens een kruisbloemige, in hetzelfde geslacht als diverse koolsoorten, zoals bloemkool, boerenkool, spruitjes.
Ethiopische mosterd (Brassica carinata)

Zwart mosterdzaad is scherper dan geel of bruin mosterdzaad. Dit houdt verband met een hoger gehalte aan olie in de zaden.
Geel en bruin mosterdzaad hebben een wisselend gehalte aan olie en scherpte.
Fabrikanten gebruiken de verschillen in kwaliteit om tot een gewenste vermenging te komen. Het eindproduct is daardoor van constante kwaliteit.
div033
Soorten mosterd
Franse Dijonmosterd (Moutarde de Dijon) is geen Appellation d'origine contrôlée en mag ook elders worden gemaakt. De mosterdzaadjes worden in water geweekt tot ze opzwellen (mouten). De vliesjes die om de zaadjes heen zitten barsten. De vliesjes worden verwijderd door het geheel te zeven, waarna de zaadkerntjes met nog niet vergist druivensap (most) tot een gladde pasta worden gemalen.

Engelse mosterd wordt gemaakt van droog gemalen mosterdmeel van zwart en sarepta mosterdzaad en geel mosterdzaad.

Beierse mosterd is zacht en zoet, en staat bekend als Süßer Senf. Er wordt gentiaan aan het mosterdmengsel toegevoegd.
div036
 
Bron: Wikipedia